Bedrijfskleding wassen

17 tips voor langdurig gebruik van je bedrijfskleding.

Hoe ga ik mijn bedrijfskleding wassen? Je hebt veel tijd, geld en energie gestoken in het uitzoeken van mooie bedrijfskleding. Deze wil je dan toch zo lang mogelijk netjes en representatief houden. Het zou zonde zijn als je door slijtage of slecht onderhoud van de kleding, snel terug bij af bent. Het personeel loopt er niet meer representatief bij en je moet te snel weer investeren in nieuwe bedrijfskleding.

Dat willen we voorkomen, daarom geven we hieronder maar liefst 17 tips om je bedrijfskleding zo lang mogelijk mooi te houden.

Wasmachine: niet te heet, niet te vol

Heb je een onderneming in de horeca of detailhandel dan was je de professionele bedrijfskleding liever een keer te vaak dan te weinig. Je wilt immers niet dat klanten vlekken of geurtjes ontdekken bij je werknemers. Laat nou juist de wasmachine een grote bron van slijtage zijn. Houd daarom rekening met de volgende tips en voorkom slijtage in de wasmachine:

1. Niet te vol

Stop de wasmachine niet te vol, maar gebruik maximaal tweederde van de capaciteit. Zo komt de kleding er minder gekreukt uit.

2. Was temperatuur

Op het waslabel van de bedrijfskleding staat de maximale was temperatuur, niet de aanbevolen wastemperatuur. Altijd op de maximale temperatuur wassen kan te belastend zijn voor de kleding.

3. Niet te heet

Probeer je kleding op maximaal 40 °C te wassen. Bij deze temperatuur gaan de vlekken er vaak ook al uit. Was alleen heter als het echt nodig is, ook al geeft het waslabel aan dat dit mogelijk is. Hitte vraagt altijd meer van de kleding, dus als het niet nodig is, belast de kleding dan niet onnodig.

Droger: liever niet, anders kort

Probeer de droger altijd te vermijden bij het wassen van je bedrijfskleding. Een droger is nooit goed voor je professionele bedrijfskleding en soms kan het zelfs ronduit slecht zijn. De materialen, vooral katoen, krimpen en verkleuren als gevolg van de hitte in de droger. Door het ronddraaien in de trommel zal, door tegen de wanden aanschuren, op de kleding eerder slijtage ontstaan op kwetsbare plekken zoals randen van de kragen en manchetten. Nogmaals vermijd de droger en anders slechts kort op de stand strijkdroog gebruiken. Kan je echt niet zonder de droger? Beperk de schade dan met de volgende tips:

4. Stand op strijkdroog

Als je de droger gebruikt om je bedrijfskleding te wassen, zet de droger dan op de stand strijkdroog. Laat de professionele bedrijfskleding vervolgens maximaal 5 minuten op deze stand draaien, hitte is slecht voor de kleding.

5. Geen kreuekels

Haal de bedrijfskleding na 5 minuten uit de droger en de kreukels zijn vrijwel verdwenen.

6. Bedrijfskleding uithangen

Laat de bedrijfskleding na afloop niet in de droger of in elkaar zitten. Nee, hang de bedrijfskleding gelijk uit op deze manier zal deze sneller drogen. Andere oneffenheden kunnen op deze manier nog op een natuurlijke manier verdwijnen.

Strijken: voorkomen is beter dan genezen

Je vraagt jouw medewerkers met een gestreken blouse op de zaak te verschijnen. In de praktijk gebeurt vaak het volgende; ‘Shit, nog even die kreukelige blouse strijken voor ik moet werken.’ Het zal veel werknemers in de horeca of detailhandel bekend in de oren klinken. Geef je werknemers de juiste tips om dit soort momenten te voorkomen, want ook het strijken van professionele bedrijfskleding veroorzaakt slijtage. Probeer daarom te voorkomen dat je medewerkers hun bedrijfskleding strijken. Uit de volgende tips blijkt dat voorkomen beter is dan genezen:

7. Niet strijken

Zoals hierboven al werd vermeld wordt het aangeraden de bedrijfskleding direct na het wassen op te hangen. Op die manier heb je bijna geen kreukels en hoeft de kleding nauwelijks gestreken te worden.

8. Niet drukken

Mocht je dan toch het strijkijzer gebruiken, druk dan nooit te hard met het strijkijzer op de bedrijfskleding. De hitte zorgt voor het ontkreukelen, hard drukken zorgt alleen voor slijtage, zeker op alle uitsteeksels zoals, de naden en kraagpunten.

9. Vermijd knopen

Vermijd tijdens het strijken de knopen en strijk hier omheen. Door over de knopen te strijken gaat de stof sneller stuk. Let ook goed op de reserveknoop en bij blinde knoopsluitingen.

10. Kragen en manchetten

Als je de kragen en manchetten strijkt, dan kan je deze het beste aan de binnenzijde strijken. Op deze manier voorkom je zichtbare slijtage aan de randen.

11. Geen vouw strijken

Probeer daarnaast nooit een vouw in de kraag te strijken, deze gaat hier echt veel sneller van slijten.

12. Stoomstrijkijzer

Investeer in een stoomstrijkijzer deze zijn al verkrijgbaar vanaf ca. €140. Het strijkijzer glijdt over de kledij en deze is in no time gestreken.

BONUSTIP! Strijk de bedrijfskleding binnenstebuiten, daardoor vervaagt de kleur minder snel.

Vlekken: hoe eerder behandelen hoe beter

Vlekken zijn wel het laatste wat je wilt terug vinden op je bedrijfskleding. Jammer genoeg is dit bijna onvermijdelijk wanneer je bijvoorbeeld een restaurant runt. Er zijn geen tips om de vlekken te voorkomen, maar wel de volgende tips om ze eruit te krijgen:

13. Vlek behandelen

Het liefst behandel je een vlek direct nadat deze is gemaakt. In de praktijk is dit echter vaak lastig. Maar hoe langer een vlek niet behandeld wordt, des te groter is de kans dat deze er niet meer uit gaat.

14. Snel behandelen

Maar hoe eerder je een vlek behandelt, des te makkelijker deze kan worden verwijderd van de bedrijfskleding.

15. Groene zeep

Behandel de vlek op de bedrijfskleding met groene zeep (Drie Hoek – zachte zeep) dat werkt prima en is bij elke supermarkt te koop.

16. Laat intrekken

Smeer de vlek goed in, laat het een nacht intrekken en was de bedrijfskleding vervolgens op 40 °C. De meeste vlekken zijn er dan uit.

17. Handwas met Biotex

Als dit niet lukt, kun je de vlek een nacht laten weken in lauw water met Biotex Handwas en daarna de bedrijfskleding op 40 °C wassen in de wasmachine.

Bij het volgen van de 17 tips gaat je bedrijfskleding langer mee en zal je deze minder snel hoeven te vervangen. Straal met zijn allen op op de werkvloer en deel de tips met je collega’s en medewerkers.

Feel Great, Perform Better!

Ben je toe aan nieuwe bedrijfskleding?

We helpen je graag met beter presteren door goede bedrijfskleding. We realiseren kwalitatieve bedrijfskleding op maat, geheel in je huisstijl en naar jouw wensen.

In onze showroom kunnen we alle mogelijkheden laten zien, en kun je ideeën opdoen en je laten inspireren. Vul het contactformulier in en wij nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op. We komen ook graag bij je langs als je dat wenst.