Juiste bedrijfskleding voor obers

Hoe kies je de juiste kleding uit voor je obers? 9 handige tips.

Ze zijn het gezicht van je restaurant, brasserie of café. Een vriendelijke, professionele en goed geklede ober zorgt ervoor dat je gasten zich welkom voelen en meer geld uitgeven. In dit artikel gaan we dieper in op wat dat ‘goed geklede’ precies betekent. Waar moet je als horecaondernemer op letten als je de juiste uitstraling voor je obers en serveersters wilt bereiken? We hebben negen belangrijke tips voor je op een rijtje gezet:

Voldoende flexibiliteit

Te beginnen met de praktische vereisten. Een professionele ober draagt zware gerechten, pikt een gevallen lepel onder de tafel vandaan en is binnen no-time van de keuken bij de bezoeker, zonder zichtbare stress.

Daar komt natuurlijk een hoop ervaring bij kijken, maar ook de juiste kleding helpt. Kies in ieder geval stoffen die er niet alleen mooi uitzien, maar ook voldoende flexibel zijn voor een lange, intensieve werkdag.

Goede zakken

Nog een praktische tip waar veel obers je dankbaar voor zullen zijn: kies een uniform uit met voldoende (diepe) zakken. Zo is er voldoende ruimte voor een (reserve)pen, portemonnee of aantekeningenblok.

Kleurvast & slijtvast

Niemand wil de dag beginnen met vlekken op zijn sloof of shirt. Daarom wil je de kleding vaak en heet wassen. Let er bij de aanschaf op of de stof bestand is tegen zoveel wasbeurten. Hoe ziet de kleding er na een jaar of twee jaar uit? Zijn de kleuren nog even mooi? Vraag het na bij een referentie van je kledingleverancier voor extra bevestiging.

Houd rekening met het seizoen

Niemand kijkt graag naar puffende en steunende obers. En niemand loopt graag in veel te warme (of koude) kleding. Hoort er ook een terras bij je onderneming? Zorg er dan voor dat je op zijn minst twee kledingvarianten uitkiest voor de warme en koudere maanden.

Reserve achter de hand

De meest vlekken was je er een dag later weer uit. Maar soms is een ongelukje van die aard – een halve pan tomatensaus – dat je het uniform liever meteen verwisselt. Zorg er daarom altijd voor dat je reserve kledingstukken achter de hand hebt voor je bedienend personeel.

Herkenbaar logo

Een stijlvol kelnersuniform hoeft niet al te uitbundig te zijn. Vaak volstaat een effen kleur voor het shirt. Daarbij heb je wel een kleine kans op verwarring met bezoekers die toevallig ook een zwart overhemd dragen. Dat voorkom je wanneer je op alle kleding van obers een herkenbaar element zet. Bij voorkeur een logo, of daarvan afgeleid beeldmerk.

Een herkenbare outfit zorgt er bovendien voor dat klanten je onderneming beter onthouden. Daarnaast voorkom je met herkenbare bedrijfskleding een mogelijke boete van de Belastingdienst.

Welke stijl past bij je bedrijf?

Horecakleding komt in alle soorten en maten. Denk goed na welke stijl je het beste bij de gewenste uitstraling van je zaak vindt passen. Bij een jonge hippe zaak in de stad past misschien een denim look. Terwijl je voor een nieuw luxe concept weer liever een outfit op maat laat maken.

Denk na over de juiste kleur

Een belangrijk onderdeel van je keuze hangt samen met de kleuren van de kleding. Voor de herkenbaarheid is het slim om een element van je huisstijl in de outfit terug te laten komen. Maar daarnaast is het de vraag welk gevoel je bij klanten op wilt roepen. Vrolijke kleuren passen bijvoorbeeld eerder in een familierestaurant dan in een cocktailbar.

Meer hierover lees je in: Kies de juiste kleur voor je bedrijfskleding.

Vraag het je team

De beste tip bewaren we voor het laatst: vraag aan je personeel zelf wat ze graag dragen! Bespreek ook de juiste pasvorm en accessoires. Obers die zich prettig voelen in hun kleding zullen namelijk beter presteren.

Laat ze online een selectie maken van horecakleding waar ze graag in zouden werken, of nog beter: neem samen een kijkje in de showroom.

 

Lees ook: ‘Bedrijfskleding – de verborgen motor achter zakelijk succes’.