Voorkom boetes over verstrekte bedrijfskleding

In Nederland is het is het vrijwel onmogelijk om het personeel een gratis extraatje te geven. De belastingdienst zit hier boven op. Krijg je gratis eten op de zaak, dan ziet de belastingdienst dit als loon in natura. Het verstrekken van kleding valt ook onder deze categorie van loon in natura. Als je bedrijfskleding bedrijfskleding verstrekt aan het personeel, dan moet je kunnen aantonen dat dit ook daadwerkelijk bedrijfskleding is, en niet kleding in de vorm van loon in natura.

Voldoe je aan de normen die de fiscus stelt aan de bedrijfskleding, dan ben je veilig en kan de kleding als kostenpost opgevoerd worden.
Voldoe je echter niet aan de eisen van de fiscus omtrent bedrijfskleding, dan ziet de fiscus dit als loon in natura en dan moet er afgerekend worden aan onder meer loonbelasting en sociale lasten over de waarde van de kleding. Het personeel heeft hier immers van geprofiteerd (loon in natura). Als je dit pas tijdens een belastingcontrole wordt geconstateerd, dan loop je ook nog het risico op een forse boete.

Voorkom die boete en lees hieronder de eisen van de belastingdienst

Hoe definieert de belastingdienst dan precies wat werkkleding is en wat niet? We hebben de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet.

De kleding is alleen geschikt om tijdens het werk te dragen

Kleding die uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen mag belastingvrij worden verstrekt. Denk hierbij aan bijv. brandweerkleding, en de witte doktersjas.
Een mooie jas, die je uitsluitend voor het werk gebruikt, maar die ook heel goed privé gedragen zou kunnen worden, mag je niet zo maar belastingvrij verstrekken.

Om het toch mogelijk te maken om representatieve bedrijfskleding belastingvrij te verstrekken hanteert de belastingdienst de volgende vereisten:

– Elk kledingstuk is voorzien van permanente logo’s van gezamenlijk tenminste 70cm2. De logo’s moeten wel verband houden met de bedrijfsnaam, -logo of slogan

Of

– De bedrijfskleding blijft aantoonbaar achter op de werkplek. De gedachtegang is dat kleding die op het werk achterblijft niet privé gedragen kan worden. Als werkgever zal je dan wel moeten zorgdragen voor de reiniging van de kleding. In dit geval zijn de kosten van het reinigen van de kleding ook aftrekbaar door de werkgever.

Vergoeding reinigingskosten

Voldoe je aan de eisen en mag je de bedrijfskleding onbelast ter beschikking stellen aan het personeel, dan mag je ook de reinigingskosten van die kleding onbelast vergoeden.

De precieze regels over belasting en bedrijfskleding vind je hier

In dit artikel hebben we de belangrijkste regels over belasting betalen en bedrijfskleding voor je samengevat. Een volledig overzicht kun je vinden op de website van de belastingdienst zelf.